Vinterdäck

Köp vinterdäck – innan halkan kommer

Det finns i huvudsak två olika slags vinterdäck. Dubbade vinterdäck och odubbade vinterdäck. Många hör av sig till experter varje år och undrar vilket av dessa två kategorier som är bäst. Svaret är att det beror helt och hållet på var och när man använder bilen som ska ha dessa vinterdäck på. Utöver detta är det helt och hållet upp till varje person att väga fördelar mot nackdelar för de olika alternativen och själv bestämma vad man tycker är det bästa valet.

Men för att hjälpa dig lite i ditt val ska vi här ta upp lite fördelar och nackdelar med de båda kategorierna. Så att du kan skaffa dig en egen uppfattning och tillslut göra ditt val, förhoppningsvis innan blixthalkan nalkas. Ska du köpa vinterdäck rekommenderas Molway. Fri frakt, miljöavgift ingår och 30 dagars öppet köp är bara några bra anledningar till att handla vinterdäck hos Molway.

Vi skrev att det finns två generella kategorier när det kommer till vinterdäck – dubbade däck och odubbade däck. Det finns utöver detta olika däck inom dessa kategorier. För att göra det så enkelt som möjligt listar vi här istället tre stycken vinterdäck. Något av dessa tre vinterdäck kommer du att ha under din bil:

  • Dubbade vinterdäck.
    Vinterdäck med dubbar under som länge var de klassiska vinterdäcken och de enda på marknaden.
  • Odubbade vinterdäck – som passar bäst för nordiska förhållanden.
    Dessa däck är alltså något att titta extra noga på om du kör mycket bil på hemmaplan i Sverige.
  • Odubbade vinterdäck – som passar bäst för mellaneuropeiska förhållanden.
    Dessa däck är alltså inte optimala för de allra värsta vinterväglagen.

Vad är då skillnaderna. Odubbade vinterdäck som passar bäst för nordiska förhållanden är mer lika de dubbade vinterdäcken än de odubbade vinterdäcken som passar bäst för mellaneuropeiska förhållanden. De är helt enkelt mer anpassade för en rejäl vinter. Det finns dock ett väglag som de dubbade vinterdäcken är bättre, det är vid blöt is. På barmark är de odubbade vinterdäcken för mellaneuropeiska förhållanden bäst.

Vinterdäck

Det är skillnad på vinterdäck och vinterdäck.

Kort och gott, de dubbade vinterdäcken ger det absolut bästa greppet gentemot de andra alternativen under vinterväglag. I det avseendet finns det inga argument mot valet. Det finns dock andra saker att ta in. Dubbade däck slits bort, vilket gör att däcken inte längre är lika dubbade som de var tidigare. Detta kan vara mycket farligt och kräver din uppmärksamhet. Ha uppsikt över dina vinterdäck och byt ut dem om dubbarna slitits bort. En annan sak att ta in är att dubbade däck sliter på vägbanan. Detta skapar spår i vägen vilket gör det farligare att färdas på den. Partiklar som slits upp från vägen är dessutom hälsofarliga.

Tänk över ditt val och kom fram till det bästa. Fundera också över om du kan välja bort bilen ibland och kanske ta dig fram på annat sätt. Kollektivt, cykla, gå eller samåka. Det finns fler val att göra än vilket vinterdäck du ska skaffa. Var försiktig i halkan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *