Köp begagnat!

Att laga saker är otroligt underskattat. I dagens samhälle lagas knappt någonting längre. Ett undantag är bilar. Går en bil sönder finns det begagnade bildelar att köpa. Detta är bra och det borde fungera mer på detta sätt.  Vanligtvis gör det inte alls det och går något sönder så är det lika bra att köpa en ny produkt. Detta beror på olika saker, och alla handlar om pengar.

För oss konsumenter är det enkelt; kostar det mindre att köpa en ny exakt likadan produkt billigare än det kostar att laga den jag haft i ett år och som nu gått sönder så väljer vi givetvis att köpa en ny. Företaget som säljer produkten tjänar alltså mer på att sälja en ny produkt till dig än att ta in din trasiga och reparera den. Varför är det så?

Låt oss ta Apple, ett av världens mest kända företag. Skulle din iPhone gå sönder tar inte Apple in den och lagar den åt dig. Inte ens om du har garanti på din telefon gör de ofta det, utan ger dig hellre en ny. Det samma gäller om din iPhone är två år gammal. Går den sönder då byter du också hellre ut den mot en ny Iphone, eftersom din gamla verkar omodern. Ändå är den bara två år gammal.

Detta har många nackdelar, det främsta som tar stryk är miljön. Att hela tiden köpa nya produkter och slänga ”gammalt” gör att produktionen eskalerar. Vi kan inte hålla på såhär i all evighet, naturresurserna tar slut.

Då är bilbranschen en bra förebild, där begagnade bildelar går att hitta på många ställen, LAGA.se är ett av dessa ställen. På deras hemsida är det bara att skriva in din bils registreringsnummer för att hitta rätt begagnade bildelar till din bil. Otroligt smart och otroligt mycket bättre för miljön. Vi borde laga saker mer. Bara för att de är trasiga betyder inte det att vi ska slänga dem. När din iPhone går sönder fungerar troligtvis största delen av den perfekt. Den lilla del som är trasig gör att vi slänger alla andra delar också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *