Volkswagen

Hur fungerar det här med leasing egentligen?

Funderar du på billeasing? Fundera en gång till. Det finns ganska många argument att använda sig av för den som vill prata ner leasing. Absolut finns det fördelar med det, men vi ska här öppna dina ögon lite och få dig att ifrågasätta billeasing lite grand.

För det är ju så, att billeasing marknadsförs som något galant. Ett perfekt val för den som vill vara ekonomisk och inte köpa bil. Men det är inte riktigt så i verkligheten tyvärr.

För det första; blir det verkligen så mycket billigare med ett leasingavtal än om du köper en bil på kredit? Nej, i många fall blir det inte det. Inte i längden. Det gäller att vara noggran med vad som står i avtalet, och att räkna på sin ekonomi. För i längden är det inte säkert att du sparat in ett öre. En viktig detalj som ofta glöms bort är att när du köper en bil betalar du med kredit. Du får göra avdrag på skatten, det är ju räntor på ett lån. Leasing är inte juridiskt sätt en kredit, därför får du inte utnyttja de fördelar som kreditköp har. Tänk på detta!

Något annat som är väldigt vanligt inom billeasing är missförstånd inom avtalet. Ofta förbehåller sig leasegivaren rätten att ändra leasingavgiften, när som han så önskar. Det måste självklart fnnas anledningar till att höja avgiften, men sådana anledningar kan vara att leasegivarens egna kostnader av olika anledningar, som överhuvudtaget inte angår dig, har gått upp. Dessutom finns det ofta inte chans att säga upp avtalet på grund av detta. Konsumenten får ta det som det är. Inte ens om avgiften höjs så mycket att konsumenten anser att det inte är värt längre går det inte att säga upp avtalet. För att ta sig ur denna situation behöver i så fall konsumenten vända sig till lagen, men där blir det en enda röra och mycket att hålla reda på. Att överblicka en sådan situation är aldrig lätt.

Det var det negativa ekonomiska aspekterna ur billeasing. Som du ser behöver det inte alltid vara så fantastiskt ekonomiskt positivt. Det gäller att läsa under avtalet väl, och att se över sin ekonomi detaljerat samt räkna på vad det kommer att kosta, innan man skriver på något.

Men det finns andra anledningar till att billeasing kanske inte är det bästa.

Eftersom leasing liknar hyrning finns det en viss tid som gäller. Vanligtvis leasar man en bil i tre år, och efter dessa tre år så förlänger man, säger upp eller löser bilen på något sätt. Det är ofta väldigt svårt att bryta denna tiden. Det finns mycket som kan hända på ett år. Man kanske flyttar någonstans, det kanske blir förändring relationsmässigt, av många anledningar kanske man inte längre behöver den bil man leasar. Tyvärr är man då bunden av avtalet, och det är väldigt svårt att ta sig ur det.

När du köper en bil har du alltid konsumentskydd. Liknande regler finns ej för hyrning av saker, eller leasing. I och med detta blir avtalet ännu viktigare, och det har vi ju redan kommit fram till – avtalet är inte alltid till konsumentens fördel.

Så tänk dig noga för innan du leasar en bil. Det kan mycket väl vara så att det är perfekt för dig. Men många blir besvikna. Vi rekommenderar dig att köpa en bil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *