Föreslagen skatt på robotar i USA – En dålig utveckling

Nyligen förslogs det en skatt på robotar i USA. Vi förväntar oss att det här dåliga förslaget kommer nedslås och inte gå igenom. Däremot som vi såg under 2016, går det inte förvänta sig att amerikanare gör smarta val. Varför är då den här skatten dålig? Det finns ett antal anledningar till det här och om vi som är investerade i bilbranschen tycker det är en dålig idé borde alla göra det.

Maskiner är en bättre arbetskraft

Vi har under många år sett maskiner ersätta människor vid biltillverkningen. Självklart var vi negativt inställda till förändringen i början. Det såg ut som om företag ville ersätta alla arbetare med billigare robotar. Efter den första kampen har vi däremot sett varför det är en positiv förändring.

Först och främst, biltillverkning har blivit billigare. Det är positivt för majoriteten av konsumenter då vi har råd med bättre bilar. Det är bättre för vår säkerhet och miljön. Många konsumenter väljer nu att köpa en nyare bil som har mindre farliga utsläpp än vad en 10-år gammal bil har. Utöver det har många bekanta som arbetade med bilmontering fått bättre jobb. De gick från att sätta ihop bilar till att hjälpa till med design och service av bilar. Deras nya positioner betalar bättre och de flesta gillar sina jobb mer. Uppenbarligen finns det dock de som är missnöjda men det är omöjligt att göra alla nöjda.

Det är ett problem att många blir arbetslösa under en period när robotar ersätter dem. Däremot är det ett kort-tids problem som kräver socialt stöd tills arbetarna kan hitta nya jobb. Vid en ny skatt på robotar kommer många få behålla sina jobb under en period till. Robotar kommer fortsätta sjunka i pris och till slut försvinner de jobben ändå. Därför är en ny skatt bara en tillfällig lösning som inte hjälper i slutändan. Det är bättre att börja med effektiviseringen på direkten och möta de problemen som uppstår.

Förhoppningsvis följer inte den svenska regeringen USAs exempel om det nya förslaget går igenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *