Bandsåg – mer användbar än du tror

man working

Om jag skulle nämna något jag önskar att jag var bättre på så skulle det vara snickeri och andra typer av arbeten som kräver att man är mer eller minde händig. Min svåger frågade häromdagen om han kunde få låna min bandsåg, jag visste inte ens att jag hade en sådan. Efter lite rotande i garaget hittade jag den, liggandes i nedersta lådan i mitt verktygsskåp. Är det meningen att man ska ha full koll på vad en bandsåg är och vad man ska använda dem till? Jag visste då verkligen inte och kände att det var på tiden att jag utbildade mig själv.

 

Efter att ha skannat av nätets allra översta lager när det kommer till bandsåg har jag nu lärt mig att de flesta stora modellerna är något överambitiösa för en vanlig hemmasnickare och att en mindre, bordsstående variant är mer lämplig. En liten bandsåg kan du enkelt montera upp och ner den när du behöver den. En större variant står vanligen på ett stativ och är utrustad med kylsystem och tillhörande tank, som du förstår är detta en maskin som behöver monteras och fästas och som därför bör användas kontinuerligt.

 

En av fördelarna med en bandsåg är att den kan kapa både trä och metall. Om man använder en modell som är avsedd för metall är det dock väldigt viktigt att man utför de säkerhetsåtgärder som nämns. Det brukar till exempel vara att materialet som ska kapas ska spännas fast, eller att materialet behöver kylas under sågning. En bandsåg som avser att endast kapa trä behöver oftast inte dessa säkerhetsåtgärder. Däremot erbjuder de en större frihet angående vad som är möjligt att göra, till exempel så kan du med en bandsåg avsedd för trä klyva brädor och plankor eller såga parallellt och göra kurvor. Detta gör bandsågen till ett väldigt allsidigt och användbart verktyg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *